Какво означава катаракта?

Да разберем катарактата

Катарактата е много често срещано очно състояние, което е свързано с напредването на възрастта. Много е вероятно да имате катаракта, ако сте над 60 годишна възраст.

Очите стареят, лещите постепенно помътняват, а попадащата върху ретината светлина се разсейва и зрението се разфокусира и размазва.

Катарактата може да се лекува само оперативно и не се коригира чрез очила, контактни лещи или капки за очи.

Как да разбера, че имам катаракта?

Катаракта се развива бавно през годините, може да имате симптоми без изобщо да осъзнавате това. Но тя влияе върху качеството на Вашето зрение и начин на живот.

За щастие, Вашият очен лекар може да Ви помогне да откриете катарактата на ранен етап от нейното развитие чрез стандартен очен преглед. Редовните прегледи са важни за проследяването на здравето на очите.

СИМПТОМИ ЗА КАТАРАКТА

  • Помътнено или замъглено зрение
  • Затруднено нощно виждане
  • Повишена чувствителност към изкуствена и ярка естествена светлина
  • Виждане на „ореоли“ около осветителните тела
  • Избледняване или пожълтяване на цветовете
  • Двойно виждане
  • Чести промени в рецептите за очила или контактните лещи

При катарактата сякаш гледате през замъглен прозорец. В началото само малък участък от зрението Ви е мътен, но тъй като катарактата се увеличва с времето, замъгленият участък нараства и зрението става все по-мътно и размазано.

С влошаване на катарактата, все по-малко светлина достига до ретината, което затруднява виждането и шофирането през нощта или дейности на закрито, например четенето.

Катарактата може да направи очите Ви по-чувствителни към изкуствената светлина в затворени пространства, която ще Ви изглежда по-силна, както и към eтествената слънчева светлина, която ще Ви се струва по-ярка и ще Ви заслепява.

При катаракта може да Ви се струва, че осветителните тела имат ореоли. Възможно е също да виждате отблясъци около улични лампи и светофари, което ще затрудни шофирането през нощта.

Отначало цветовете могат да Ви изглеждат избледнели, а зрението Ви да получи жълто-кафяв оттенък. Това става постепенно, но в даден момент е възможно да изпитате затруднение при установяване на разликата между черно, синьо и лилаво.

Катарактата понякога може да причини двойно зрение, при което виждате две образа на един обект едновременно, дори само с едно отворено око.

Може да се наложи по-често да сменяте рецептите за очила и контактни лещи. Някои от Вас дори могат да забележат подобрение в близкото си зрение и да не се нуждаят от очила за четене за известно време, което се променя с влошаването на катарактата.

Ако сметнете, че не виждате толкова ясно, колкото бихте искали, си запазете час и посетете очен специалист!