ИЗБОР НА ВЪТРЕОЧНА ЛЕЩА

НАЛИЧНИ СА РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ ВОЛ, КОИТО МОЖЕ ДА ОБСЪДИТЕ С ВАШИЯ ОЧЕН ЛЕКАР

Етап от операцията на катаракта е замяната на Вашата естествена леща с изкуствена вътреочна леща (ВОЛ), която подобно на естествената, ще фокусира навлизащата през роговицата и зеницата светлина върху ретината.

Налични са различни модели вътреочни лещи (ВОЛ). Биват бели и жълти, като последните предпазват не само от вредната UV светлина, но и от високоенергийния спектър на синята светлина, която може да увреди макулата.

Отделете необходимото време да обсъдите различните варианти с Вашия очен лекар! Изборът на ВОЛ остава едно трудно решение, което трябва да бъде съобразено с анатомичните особености на окото, със съпътстващата очна патология, но и с общото състояние на пациента. Ежедневните нужди, професията, очакванията от операцията, хобито и навиците на човека трябва да бъдат също взети под внимание.

За повече информация изтеглете БЕЗПЛАТНАТА брошура за пациента.

МОНОФОКАЛНА ЛЕЩА

Монофокалната ВОЛ е вътреочна леща с фиксиран фокус за едно разстояние (близко, средно или далечно).

Обикновено след операция с монофокална леща  се постига ясно зрение за далече, а за близко и средно разстояние, ще са Ви необходими очила.

ТОРИЧНА ЛЕЩА

Торичната леща е проектирана, за да коригира наличен астигматизъм. Повечето монофокални, трифокални и лещи с удължен фокус са налични и с корекция за астигматизъм.

Торичната леща би могла да е добро решение за Вас в случай, че имате астигматизъм и желаете да бъдете независими от очила.

ЛЕЩА С УДЪЛЖЕН ФОКУС

Лещата с удължен фокус предоставя непрекъснат, разширен диапазон на зрение.

След операция с такава леща, Вие ще може да виждате ясно на далечно, средно и близко разстояние, но вероятно ще се нуждаете от очила за дребния шрифт при четене.

ТРИФОКАЛНА ЛЕЩА

Трифокалната леща ще Ви позволи да фокусирате ясно предмети на близко, средно/междинно/ и далечно разстояние. В повечето случаи имплантацията на трифокална леща ще означава пълна независимост от очила.

Ще можете да изпълнявате ежедневните си задачи без да разчитате на няколко чифта очила и без притеснения от липсата на ясен фокус.

Най-често срещаните очни състояния като пресбиопия и астигматизъм се коригират с трифокални, торични и лещи с удължен фокус, поради това някои пациенти предпочитат да изпреварят появата на катаракта, която е много вероятно да развият на по-късен етап, и да се оперират. Това се нарича смяна на прозрачна (здрава) леща или рефрактивна смяна на леща.